Training Apps

Ammattinyrkkeily – uskomaton yhtälö

jussi4

 

Miten yhdistää pitkän matkan juoksijan kestävyys, painijan voimat ja 100 metrin pikajuoksijan räjähtävyys ja nopeus? Yhtälö ei ole helppo, eikä lajikaan. Ammattinyrkkeilijä Jussi Koivula piipahti aamukahvilla ja kertoi samalla lajistaan ja otteluun valmistautumisesta.

– Samaan aikaan pitää olla vahva ja äärimmäisen nopea. Se vaatii todella paljon sekä fysiikalta että henkiseltä puolelta. Ammattinyrkkeilijän treeni on todella kuluttavaa, joten kaloreita ei tarvitse laskea, Jussi kertoo.
– Otteluihin valmistautuminen tehdään suunnitelmallisesti. Itselleni sopivan tavan olen oppinut tekemällä, kokeilemalla ja oppimalla. Maajoukkueleireillä on tullut aikanaan seurattua tarkasti muiden tekemisiä, hän lisää.

Jussi aloitti nyrkkeilyn 11-vuotiaana ja otteli amatöörinä vuoteen 2008 asti, jonka jälkeen mies on astellut kehään ammattilaisena. Muutos amatöörinyrkkeilijästä ammattilaiseksi tietää isoa muutosta paitsi pelin henkeen myös esimerkiksi otteluiden määrään. Ammattinyrkkeilyssä bisnes on iso osa lajia ja rahalla on iso painoarvo esimerkiksi otteluista päätettäessä.

Myös otteluiden määrä muuttuu. Amatöörinä otteluita voi olla joka viikonloppu, jopa useampia viikonlopun mittaisissa turnauksissa. Ammattilaisella otteluita on taas muutamia vuodessa.

Tiukka treenijakso

No entäpä sitten valmistautuminen otteluun? Huippu-urheilijan arki kuulostaa kurinalaiselta, johon kuuluvat kahdet päivittäiset treenit.

– Ammattilaisena yhteen otteluun valmistautuminen kestää 2-3 kuukautta. Ensimmäisellä treenijaksolla nostetaan peruskuntoa, tehdään pitkiä lenkkejä ja voimaharjoittelua. Treenit ovat fyysisiä, rankkoja ja pitkiä. Toisella treenijaksolla treenit lyhenevät, mutta intensiteetti nousee. Silloin treenataan kovaa, otellaan paljon harjoitusmatseja ja sparrailun rooli korostuu, Jussi kuvailee valmistautumistaan.

– Lähempänä ottelua aletaan kaivaa herkkyyttä esiin, jolloin treenit ovat todella teräviä ja nopeita. Silloin sparraillaan paljon ja vasta noin viikkoa ennen ottelua höllätään. Silloin on aktiivisen levon aika, jolloin kroppaa ei rasiteta. Teen viimeisen viikon aikana hyvin kevyttä treeniä sen verran, että aineenvaihdunta pysyy käynnissä, mutta muuten levätään ja annetaan levon nostaa kuntoa. Siinä vaiheessa kaikki työ on jo tehty, Jussi toteaa.

Asenne ratkaisee

Keskustelu Jussin kanssa kääntyy lopuksi asenteen merkitykseen. Miehen oma taival elämässä ei ole ollut helppo, mutta sinnikkäällä asenteella ja uskolla omaan tekemiseen mies on päässyt pitkälle. On vaikea uskoa, kun Jussi kertoo, että ei ole ollut aloittaessaan lahjakas nyrkkeilijä. Kovalla työllä ja treenillä hän on kuitenkin saavuttanut paljon.

– Erityisesti nuorille haluan korostaa asenteen merkitystä. Kaikilla on mahdollisuus pärjätä. Lähtökohdat voivat olla erilaiset ja toki niillä on merkitystä, mutta ne eivät ratkaise mitään. Usko itseesi ja kerää ympärillesi ihmisiä, jotka uskovat sinuun. Silloin voit saada aikaan mitä vain, Jussi kannustaa.

Jussin tavoitteena on saavuttaa Euroopan mestaruus vuoden 2015 aikana ja sen jälkeen tähtäimessä on MM-titteliottelu. Seuraava ottelu on Italiassa 7. helmikuuta.


LATAA JUSSIN SUUNNITTELEMA
NYRKKEILIJÄN KUNTOPIIRI:

Android-versio tulossa näillä näppäimillä!
Play App Store